Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

dinsdag 17 september 2013

Clive Cussler: Operatie IJsberg

Operatie IJsberg
Operatie IJsberg by Clive Cussler
My rating: 3 of 5 stars

Twee leden van de Amerikaanse luchtmacht zien in een ijsberg de contouren van een schip. Als men dit uiteindelijk meldt, brengt dit een stroom van acties in gang dat niemand voor mogelijk hield.
Dit is het begin van een avontuur voor Dirk Pitt. Hij wordt ingezet om als bodyguard en als piloot te fungeren voor dr. Hunniwell. Samen gaan ze opzoek naar deze mysterieuze schip in de ijsberg. Als ze het schip hebben gevonden, blijkt deze volledig van binnenuit te zijn verbrandt. Dit roept vragen op. Hunniwell geeft aan dat zijn beste vriend op het schip is omgekomen. Als Pitt en Hunniwell doorgaan naar Reykjavik, wordt er een aanslag op hun leven gepleegd waarbij Hunniwell omkomt. Pitt is hier getuigen van. Als er binnen korte tijd nog een aanslag op zijn leven wordt gepleegd weet hij zeker dat hij ergens op is gestuit waar hij beter zijn neus niet in kan steken, maar de dood van een vriend en het feit dat er twee aanslagen werden gepleegd, geven hem de moet om door te gaan. Als Sanddecker dan ook nog aangeeft dat hij meer moet doen dan op zijn werklijst staat, laat Pitt het zich geen tweede keer zeggen en gaat aan de slag.
Uit het onderzoek dat Pitt doet, blijkt dat een onderwatersonde het belangrijkste onderdeel van het spel is, samen met een aantal rijke mannen die de wereld willen bezitten. Maar niets loopt hoe het moet en niets lijkt wat het is. Als het avontuur ook Pitt bijna zijn leven kost is de maat vol en haalt Pitt er uiteindelijk de beste deal van zijn leven uit.

Ik heb gelachen en genoten. De acties zijn als vanouds. Pitt blijft een man met een gebruiksaanwijzing, maar met een hart van goud. Daarnaast is het Cussler die voor de scherpte en de leven in Pitt zorgt. Pitt zorgt voor de charme in het verhaal en geeft er altijd op een onverwachte manier een draai aan het verhaal.
De acties zijn voor mij om te lachen en geven soms het gevoel van emoties.
De 3 sterren zijn omdat het eigenlijk een gewoon simpel verhaal is. Het maakt het rond, maar ondanks alles is het goed te volgen. Het is niet moeilijk, maar wel leuk. Het lijkt op een jongens-jeugd boek. Je geniet ervan, maar er hoeft niet veel bij worden nagedacht.
De 4 sterren krijgt het niet omdat de ontknoping het verhaal niet over de drempel trekt. Het geeft niets extra's, maar zorgt wel voor een verassing.
---
Clive Cussler is geboren in 1931 te Aurora Illinois en opgegroeid in Alhambra California. De laatste plaats was voor hem het belangrijkste in verband met de zee waar het aan lag.
Cussler ging twee jaar naar de universiteit toen de plicht riep en hij naar Korea ging voor de oorlog. Hij werd uiteindelijk sergeant en vliegtuigtechnicus. Na zijn diensttijd ging hij in de reclame werken. Eerst als copywriter en later als creatieve directeur. Voor het schrijven van diverse reclames voor tv en radio heeft Cussler een prijs op Cannes gewonnen.
In 1965 begon Cussler te schrijven.
Tevens is hij oprichter van NUMA een instelling die zich bezig houdt met maritieme en marine geschiedenis en het vinden van spullen van historische waarden zodat ze tentoongesteld kunnen worden bij non-profit orgnisaties.
Meer informatie over Clive Cussler, zijn boeks en NUMA is te vinden op een van de onderstaande sites:
http://www.clive-cussler-books.com/
http://www.crimezone.nl/web/Interviews/Artikel/Dossier-Clive-Cussler.htm
---
Overige boekinformatie:
©1975 Pocket Books, Clive Cussler
©2001 The house of books
Iceberg
Vertaling: Ruth Lieberthaler en Gerrit Jan van den Berg
ISBN: 9044301896

(G2013/29)


View all my reviews

Geen opmerkingen: