Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

woensdag 9 oktober 2013

Paul Dowswell: Ausländer


Ausländer
Ausländer by Paul Dowswell
My rating: 4 of 5 stars

Pjotr/Peter een Poolse jongen met blauwe ogen en blond haar komt in een weeshuis terecht na de dood van zijn ouders. In het weeshuis wordt hij opgemerkt en bestempeld als een echt Arisch kind dat gered moet worden. Hij komt bij de familie Kaltenbach terecht. Vader, moeder en drie dochters die er strenge nazi sympathieën op nahouden. Peter is echter niet de Hoogduitse jongen die de Kaltenbach hopen dat hij wordt. Peter houdt er zijn eigen ideeën op na.
Als hij verliefd wordt op Anne Reiter, een meisje van goede Duitse afkomst, hopen de Kaltenbachs dat het nu goed komt. Alleen Anne en haar familie is anders dan de Kaltenbachs hoopten. Peter wordt betrokken bij de zaken die de Reiters doen tegen de regering. Dit wordt uiteindelijk hun fataal. Peter vertrouwd zijn vriend Segur en stelt hem een vraag om aan geld te komen. Segur die, na een avond stappen in elkaar is geslagen, met reden uit Peters buurt blijft, vertrouwd het niet en gaat naar een contactpersoon en dan loopt alles heel snel. Peter krijgt een telefoontje met de opdracht dat hij moet bellen en vragen naar Wolfie.
Als op die dag Peter en de oudste dochter Elsbeth, de oudste Kaltenbach dochter, alleen thuis zijn en er ook nog op de deur wordt gebonkt. Weet Peter dat het is gedaan. Peter verstopt zich en Elsbeth opent de deur. Het is de Gestapo opzoek naar Peter. Elsbeth houdt bij hoog en laag vol dat zij alleen thuis is. Als de Gestapo weg is, door een smoes van Elsbeth, weten beiden dat Peter moet vluchten. Peter pakt een aantal spullen bij een en vertrekt onderweg komt hij vader Kaltenbach tegen die hij iets op de mouw spelt en gedag zegt. Zo verdwijnt Peter.
Samen met Anne en haar moeder vluchten ze richting Zweden. Onderweg worden ze aangesproken door een Duitse vrouw die hun doorziet. Ze worden gezocht. Bij een station in het noorden verliezen ze elkaar uit het oog en gaan de kinderen door met hun toch naar het noorden, waar ze uiteindelijk met moeder worden herenigd en ze een veilige thuis hebben bij de zus van moeder Reiter.

Vier sterren. Het is een jeugdboek. Een heerlijke verteltrant, niet te veel details dat je er in verzuipt, maar genoeg om je in te kunnen leven in de personages. Het feit dat Dowswell zo goed kan beschrijven hoe de personen zijn en de sfeer kan omschrijven dat je er in zit in uitmuntend. Je leeft mee en proeft de sfeer. Dowswell geeft zelf aan dat de onderzoeken die worden beschreven waar gebeurt zijn, maar niet specifiek tijdens zijn verhaaltijdsbestek geeft aan dat hij zijn research goed heeft gedaan en dit naar zijn hand heeft gezet.
Door een aantal in mijn ogen verloren gegaande punten zijn de vijf sterren voor dit verhaal niet gehaald. Op het eind worden Anna, moeder Reiter en Peter op de boot naar Zweden aangehouden door een Duitse officier. Waar er met de officier gebeurt is binnen ongeveer 2 zinnen vertelt. Dit terwijl veel gebeurtenissen in het gehele boek gedetailleerder waren. Dit is een minpuntje.
Daarnaast mis ik de informatie met betrekking tot Segur, Elsbeth en de familie Kaltenbach. Zij hebben ook gevolgen voor hun daden en/of het vertrek van Peter. Dit had ik niet uitgebreid, maar wel een kleine paragraaf of middels een gedachtesprong voor een nieuw boek, willen weten.
---
Over de auteur
Opgegroeid in Chester en gestudeerd in Londen waarna hij uiteindelijk in Wolverhampton woont. Hier speelt hij vaak in bandjes in clubs en pubs. Hij heeft meer dan 60 boeken geschreven waarvan er een groot deel is uitgegeven. Hij heeft voor diverse uitgeverijen en instanties gewerkt. In 1991 werkte hij voor Usborne als editor. In 1999 werd Dowswell freelancer.
Dowswell schrijft over diverse onderwerpen, maar is vooral gespecialiseerd in Geschiedenis dat regelmatig in zijn boeken terug komt.
Meer informatie is te vinden op:
http://www.pauldowswell.co.uk/
---
Overige boekinformatie
©2009 Ausländer, Paul Dowswell - Bloomsbury Publishing Londen

©2209 Uitgeverij Callenbach, Utrecht
Vertaling Ernst Bergboer
Omslagontwerp Bas Mazur
Layout/DTP Gerard de Groot
ISBN 9789026620454 (het gelezen boek)
ISBN 9789026601323 (fysieke boek)
Eboek
Via vakantiebieb geleend en gelezen.

Opdracht
Aan Ruth en Ilse, en ook aan Hannah. Jullie ontkwamen

(G2013/32)


View all my reviews

Geen opmerkingen: