Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 13 oktober 2013

Piet Bakker: Ciske de Rat


Ciske de Rat
Ciske de Rat by Piet Bakker
My rating: 4 of 5 stars

Ciske de Rat ontroert en je leeft mee met de kleine Vrijmoeth. Tenminste... ik wel. Het verhaal van de kleine jongen die door omstandigheden verkeert terecht komt. Het gevoel heeft dat hij alleen ervoor staat en dan juist een goede vrouw tegenkomt die hem als haar eigen zoon ziet. Jans is de nieuwe vrouw van zijn vader en zij doet er alles aan om hem te helpen, maar als Ciske door een ongeluk zijn moeder doodsteek ligt het niet meer in handen van moeder Jans, maar bij de kinderbescherming en de politie. En daar zijn ze niet zo vriendelijk.
Ciske is nu nog meer de buitenbeentje dan hij al was.
---
Waardering
De vier sterren komen door het verhaal zelf, de personages, de schrijfstijl en de tijdloosheid van het verhaal.
Het verhaal is zo makkelijk te lezen en toch kan je je inleven in het hele gebeuren. De personages kan je begrijpen en sommige worden voor jou net als voor Ciske de vijand en anderen treffen je in het hart van goedheid. De schrijfstijl is gewaagd. Het verhaal is geschreven uit het oogpunt van meester Buis. Hij vertelt hoe hij Ciske leert kennen en vertelt hoe het leven van Ciske via de verhalen die hij hoort.
De tijdloosheid is enorm. Het verhaal had zich net zo goed, met hier en daar misschien wat aanpassingen, nu af kunnen afspelen. Er zijn altijd buitenbeentjes, die door omstandigheden tussen wal en schip geraken.

---
Over de auteur Piet Bakker
Geboren in Rotterdam in 1897, verhuist in 1906 met ouders naar Amsterdam waar hij verschillende scholen en opleidingen volgt. Hij wordt onderwijzer en later corrector bij De Telegraaf. In 1921 gaat hij werken bij Het Volk als corrector-verslaggever. Bij deze krant heeft hij verschillende posities bekleed. In de tweede wereldoorlog heeft Bakker nog voor de Utrechtsch nieuwsblad gewerkt, waar een joodse journaliste onder zijn naam artikelen publiceerde. Bij het opheffen van het blad heeft Bakker zich laten uitschrijven als journalist. Na de oorlog ging hij werken voor het Elseviers weekblad van de gelijknamige uitgeverij waarvan Bakker ook mede-oprichter was.
Bakker heeft ook nog onder de namen Ypsilon en K. Opdam geschreven. Zijn bekenste boek is Ciske de Rat. Deze is tot twee keer toe verfilmd.
Meer informatie over Piet Bakker is te vinden op
http://socialhistory.org/bwsa/biografie/bakker-p
---
Overige boekinformatie
Uitgeverij: NV Uitgevers Maatschappij Elsevier
273 pagina's; Hardcover

Het boek van Piet Bakker werd tweemaal verfilmd, beide keren onder de titel Ciske de Rat.
De eerste verfilming was in 1955 onder regie van Wolfgang Staudte. De hoofdrollen werden gespeeld door Dick van der Velde (Ciske), Kees Brusse (leraar Bruis) en Johan Kaart (politieman Muysken).
De tweede verfilming vond plaats in 1984 onder regie van Guido Pieters met camerawerk van Frans Bromet. Alleen de eerste twee delen werden verfilmd.
De tweede film was de start van de carrière van de toen 14-jarige Danny de Munk, die de rol van Ciske voor zijn rekening nam. Willeke van Ammelrooy speelde moeder Vrijmoeth, Herman van Veen speelde meester Bruis. Daarnaast waren er rollen voor Peter Faber, Willem Nijholt, Rijk de Gooyer, Adriaan Olree en Linda van Dyck. De film is voor een groot deel opgenomen in de Amsterdamse Czaar Peterbuurt.

In 2007 toerde Danny de Munk met een musical door Nederland en Vlaanderen heen. Deze musical vertelt de hele trilogie. Danny de Munk, inmiddels 37 jaar oud, speelt de rol van de volwassen Cis. Andere rollen zijn voor Marjolijn Touw als ma Vrijmoeth, Hajo Bruins als vader Cor, Hugo Haenen als meester Bruis, Sjoerd Pleysier als Maatsuyker, Marleen van der Loo als Suus (vrouw van Bruis) en Mariska van Kolck als tante Jans. De kleine Ciske wordt gespeeld door Brian Barnett, Gijs Blom, Dave Dekker, Pim van Drunen, Tim Koper, Sam Leijten, Adriaan van Maurik, Samuel Polak, Flemming Viguurs, Lorenzo Visser of Kaj van der Voort. De premiere werd gespeeld door Dave Dekker. Henny Vrienten schreef de muziek voor deze musical, de regie is in handen van Paul Eenens. André Breedland en Maurice Wijnen schreven de teksten. Op 5 oktober 2007 ging de musical in theater Carré in première.



View all my reviews

Geen opmerkingen: