Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

donderdag 3 oktober 2013

Sarah McCoy: De bakkersdochter

De bakkersdochter
De bakkersdochter by Sarah McCoy
My rating: 4 of 5 stars

Het boek gaat over Reba Adams, een journaliste die in El Paso is gebleven na een artikel over de illegalen en de grenswachters te hebben geschreven en over Elsie Meriwether-Schmidt, een vrouw van Duitse komaf, die de oorlog heeft meegemaakt en verschrikkelijke geheimen met zich meedraagt.

Reba is op de vlucht voor haar verleden en haar geheimen die steeds moeilijker zijn om te verdragen. Ze heeft zich ondertussen verloofd met Riki Chavez, maar weet niet wat ze met hem (en zichzelf) aan moet. Gevolg is dat de trouwdatum nog niet is geprikt.
Elsie draagt diverse geheimen mee, maar haar grootste geheim is dat ze de bakkerijdeur heeft opengemaakt voor een joodse jongen, terwijl zij en haar familie de veiligheid geniet van de nazi-officier Josef Hub, die met haar wilt trouwen. De angst voor de Duitsers wordt hierdoor alleen maar groter.
Elsie, haar dochter Jane en Reba worden goede vrienden. Elsie geeft Reba samen met Deedee goede raad over wat het leven te bieden kan hebben om gelukkig te worden.

Het boek is ontzettend goed geschreven. Het is in twee verhalen opgedeeld. Het verleden van Elsie, de oorlogtijd en de periode daarna.
Het heden het verhaal van Reba met de ontmoeting met Elsie en haar eigen gevecht. We leren de hoofdpersonen kennen door de verhalen en zien welke gevechten en angsten ze hebben. Maar we zien ook dat de tijd een probleem kan zijn en dit wordt goed weer gegeven in het gesprek tussen Reba en haar zus, Deedee:
"Door mijn rechtenstudie heb ik geleerd dat ondanks alles wat we denken te weten, het ontzettend moeilijk is grip op de waarheid te krijgen. Ze wordt vertroebeld door tijd en door de mensen en hoe ieder van ons die ervaart." regel 2-6 op pagina 74 en het volgende wat Deedee zegt:
"... We moeten ophouden bang te zijn voor de schaduwen en beseffen dat de wereld bestaat uit verschillende tinten grijs, licht en duisternis. Het één kan niet zonder het ander." regel 17-20, pagina 74.
Beide zinnen geven goed weer wat het verleden kan doen, maar wat je in het heden niet kan veranderen en niet altijd de waarheid hoeft te zijn.
Deedee heeft hiermee eigenlijk het verleden van haar en Reba verklaart, maar ook het gedeelte van Elsie. Ook Elsie heeft een geheim dat ze altijd bij zich heeft gedragen en dat ze nooit heeft uitgesproken.
Tijden veranderen, maar altijd is het zwart wit. Toch kan iemand goed doen terwijl het kwaad om de persoon heen danst.

De vier sterren die ik heb gegeven komen door de schrijfstijl, het verhaal, het taalgebruik en de verschillende perspectieven. We zien het verhaal van Elsie beginnend in 1944/1945, uit haar oogpunt vertelt en het verhaal van Reba, 2007/2008, vertelt uit de ervaring van Reba. Dit is een lastige schrijfstijl die hoogst waarschijnlijk veel inspanning heeft gevergd van de auteur. De schrijfstijl en taalgebruik maakt het boek leesbaar. Ik heb het gelezen als Bookazine, van Libelle. Er staat op het complete boek, dus ik ga er vanuit dat er niets is weggelaten of verandert. Het boek vertelt twee familiegeschiedenissen en met grote geheimen die voor elkaar binnen het gezin verborgen worden gehouden.
Op het eind komt het allemaal redelijk goed. Het is een verhaal met een happy end. Het leuk vind ik ook dat er broden en koeken in het verhaal worden genoemd die nu gewoon nog worden gemaakt.
De eind maakt het verhaal compleet.
Het boek is echt een aanrader voor iedereen die een ander verhaal wilt lezen dan de pijn en verdriet uit de oorlog. Het gaat over het heden en verleden met de opmerking dat iets niet altijd zwart-wit is.
---
Overige boekinformatie:
©2012 Sarah McCoy - The Baker's Daughter
©2012 Boekerij bv, Amsterdam
Vertaling: Mireille Vroege, Bart Gravendaal, Erik Bindervoet (Robert Frost)
Coverfoto: iStock
Auteursfoto Emily Martin

Libelle Bookazine is een uitgave van Libelle, Sanoma Media Netherlands BV en uitgeverij Meulenhoff/De Boekerij - 2013

Over Sarah McCoy:
Ze is een Goodread auteur. Haar boek De Bakkersdochter was genomineerd voor de 2012 Goodreads Choice Award Best Historical Fiction.
Haar eerste boek heet The time it snowed in Puerto Rico. Verschillende magazines hebben haar boeken besproken.
McCoy gaf les op de Old Dominion University in El Paso, Texas. Ze woont daar ook met haar man, een legerarts, maar ziet zichzelf toch meer als een Virginia vrouw.
Haar ouders zijn een Amerikaanse legerofficier en een Portoricaanse lerares. Tot haar veertiende reisde de hele familie over de wereld voor het Amerikaanse leger, waarbij ze ook waren gestationeerd in Duitsland.
Voor meer informatie verwijs ik jullie naar haar website: http://sarahmccoy.com/
of haar Goodreadspagina:
http://www.goodreads.com/author/show/2770941.Sarah_McCoy

(G2013/30)

View all my reviews

Geen opmerkingen: