Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

vrijdag 4 oktober 2013

Jan Terlouw: Oorlogswinter


Oorlogswinter
Oorlogswinter by Jan Terlouw
My rating: 3 of 5 stars

Het verhaal speelt zich af in de winter van 1944 op 1945. Michiel een jongen van 15, helpt zijn moeder met het verzorgen van anderen die bij hun komen rusten. Michiels buurjongen, Dirk, vertrouwt hem toe dat hij, in samenwerking met een aantal anderen, een distributiekantoor gaat overvallen. Als hij gevangen wordt, moet Michiel een brief naar een zekere Bertus Hardhorend brengen. De zaak loopt goed mis, zowel Dirk als Bertus worden gearresteerd. Michiel ontdekt dat Dirk een Engelse piloot verbergt in het bos. Hij verzorgt Jack, zoals de piloot heet.

De Duitsers vinden later een dode soldaat en schieten uit wraak vijf gijzelaars neer. Een van deze gijzelaars is Michiels vader. Michiel raakt dieper betrokken bij de illegaliteit als hij twee joden de IJssel overzet met behulp van het paard en wagen van een barones. De Duitsers proberen later alsnog de barones te arresteren, maar deze verzet zich tot de dood.

Michiel raakt achterdochtig: er moet een verrader zijn. Schafter is de eerste verdachte, hij is een gluiperd die met de Duitsers rondhangt en door iedereen gemeden wordt. Oom Ben verzint een plan en Michiel tracht Schafter in de val te lokken. Die trapt daar niet in.

Dirk ontsnapt uiteindelijk. Dan verzint men een plan om Jack met behulp van oom Ben weg te smokkelen. Dan krijgt Michiel ineens een ingeving, en realiseert zich dat de verrader niet Schafter, maar oom Ben is. Ben had hem namelijk afgeluisterd, en wist ook over de joden toen Michiel hem dit had verteld om hem op te beuren na de dood van zijn vader. Ben blijkt inderdaad de verrader; hij had zelfs afgesproken Jack persoonlijk naar de Duitse commandant te brengen. Ben wordt gevangengenomen, ontsnapt, maar sterft tijdens deze poging door een Britse luchtaanval op een munitiewagen, die ontploft.

Na de oorlog komt Michiel erachter dat nota bene Schafter een verzetsheld was: hij verborg joodse onderduikers. Zijn pro-Duitse houding had hij aangenomen toen hij merkte dat de Duiters hem begonnen te verdenken, dat was dan ook geheel gespeeld.


Het is een jeugdboek dat ik ooit eens had gelezen en die mijn interesse voor WOII heeft aangewakkerd.
Het is een leuk verhaal dat mij bezig heeft gehouden toen en nu vind ik het nog steeds leuk. Terlouw schrijft het zo goed en duidelijk.
---
Auteur:
Jan Terlouw is geboren in 1931. Hij was kernfysicus totdat hij in 1970 besloot om de politiek in te gaan. Hij werd gemeenteraadslid voor D66. In hetzelfde jaar bracht zijn vrouw zijn 1e boek uit genaamd Pjotr. Dit omdat Terlouw altijd zelf verzonnen verhalen vertelde aan zijn kinderen. in 1991 werd Terlouw Commissaris van de koningin van Gelderland. Dit deed hij nadat hij de Tweede Kamer gedag had gezegd en een aantal jaren in Parijs had gewerkt. In 1999 werd Terlouw Senator van de Eerste Kamer.
ondertussen heeft hij diverse boeken geschreven. Korte verhalen, romans en jeugdboeken waaronder "De koning van Kantoren" die de Gouden Griffel won in 1972 en Oorlogswinter die in 2008 werd verfilmd door Martin Koolhoven. Sinds een aantal jaren schrijft Terlouw met zijn dochter Sanne een detectiveserie. Veel van zijn boeken zijn vertaald waaronder in het Welsh en in het IJslands.
Er lopen een aantal rode draden door zijn boeken. Het gaat vaak over politiek, geschiedenis, maatschappelijke problemen en milieu. Daarnaast wilt Terlouw met zijn boeken en zijn hoofdpersonen laten zien dat de mensen verantwoordelijkheid moeten nemen voor de daden en dingen die er gebeuren. Er moet altijd goed worden nagedacht.
Op het internet zijn verschillende sites die meer kunnen vertellen over Jan Terlouw. In Alphen aan de Rijn is boekhandel Haasbeek, Zij hebben Jan Terlouw min of meer geadopteerd en kunnen heel veel vertellen over hem.
Op Goodreads is Terlouw te vinden :
https://www.goodreads.com/author/show/26747.Jan_Terlouw
---
Overige boekinformatie:
Uitgeverij: Lenniscaat
ISBN: 90.6069.118.0
164 pagina's; Hardcover

Het verhaal Oorlogswinter is in 2008 door Martin Koolhoven verfilmd.



View all my reviews

Geen opmerkingen: