Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

donderdag 28 november 2013

John Harvey: Total Relaxation: Healing Practices for Body, Mind & Spirit [With CDROM]


Total Relaxation: Healing Practices for Body, Mind & Spirit [With CDROM]
Total Relaxation: Healing Practices for Body, Mind & Spirit [With CDROM] by John Harvey
My rating: 3 of 5 stars

Ontspannen kun je leren vertelt over de 5 belangrijke manieren of verschillende niveau's om te ontspannen. Harvey neemt je mee door het boek en de manieren via duidelijke taal en oefeningen.
De inleiding vertelt over waarom ontspannen moeilijk is, welke spanningen er zijn en wat de symptomen kunnen zijn. Hoofdstuk twee vertelt over de (ont)spanning voor de spieren, welke soort spanning er is, waar de spanning voor dient en wat de gevolgen zijn van continue spanning.
Hoofdstuk drie vertelt over hoe je bepaalde spieren apart kunt ontspannen. Hoofdstuk vier vertelt over autonome zenuwstelsel spanning met hoofdstuk 5 manieren om te ontspannen. Autonome zenuwspanning zijn die kleine verschillende spanningen zoals een droge mond, die spier die ongewild beweegt enz. Harvey neemt je mee naar emotionele spanning in hoofdstuk zes. hij vertelt over de basisemoties en de afgeleide emoties. Ook hier vertelt Harvey wat de gevolgen voor het lichaam zijn van negatieve (gespannen) en positieve (ontspannen) emoties. In hoofdstuk zeven geeft hij ontspanningstechnieken die op emotioneel niveau van belang kunnen zijn. In hoofdstukken acht tot en met elf geeft Harvey de spanningen en de ontspanningen weer van een heel ander level. Namelijk het verstand, geestelijk en spiritueel niveau. De spanning die ontstaat, wat de gevolgen zijn en hoe we deze kunnen verminderen worden goed weer gegeven. Het niveau is anders en kan new-age-achtig overkomen, maar duidelijk is wel wat de gevolgen kunnen zijn en wat we kunnen doen om het te voorkomen. In Hoofdstuk 12 vertelt Harvey hoe we het geleerde uit de vorige hoofdstukken kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Hoe we het kunnen inplannen in onze drukke tijdschema's die tegenwoordig een enorme druk op iedereen uitoefent. De oefeningen staan in het boek goed beschreven en via de CD wordt je stap voor stap begeleidt.
---
Het boek is duidelijk en goed ingedeeld. Zoals hierboven beschreven kan het boek new-age doen overkomen, maar niets is minder waar. Harvey vertelt uit verschillende perspectieven. Het hele zware medische en gelovige deel laat hij weg, maar geeft aan wat belangrijk kan zijn voor iemand. Daarnaast laat Harvey goed zien hoe alles in elkaar zit. Waar nodig geven afbeeldingen een toelichting op wat hij vertelt.
---
Boekinformatie:
©1998 John R. Harvey; Kodansha America, Inc. New York.
Oorspronkelijke titel: Total Relaxation

©1998 Illustratie Two Pollard Design
©2000 ECI, Vianen
Vertaling: Karina Zegers de Beijl
Omslagontwerp: Studio Wondergem BNO
Omslagfoto: © ARSIS

ISBN: 9051083319
Paperback

(G2013/39)

View all my reviews

Geen opmerkingen: