Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 16 maart 2014

Baantjer en De Waal: Een rat in de val


Een rat in de val
Een rat in de val by A.C. Baantjer
My rating: 4 of 5 stars

Tijdens een grote schoonmaak van de Amsterdamse Singelgracht stuit een grijper op een auto, die diep in de modder vastzit. Waarschijnlijk een oude auto die vanuit een parkeerplaats het wat in is gereden. of geduwd, denkt men.
Maar als de brandweer het voertuig uit het water takelt, blijkt het lichaam van een dode man achter het stuur te zitten. Tot zijn schrik herkent rechercheur Peter van Opperdoes de man. het is Bertje van de Dijk, een straatrat van de Zeedijk die hem jaren geleden had bezworen het criminele leven op te geven. In eerste instantie denkt men aan een tragisch ongeluk, maar als Bertje vermoord blijkt te zijn en het voertuig ook al niet is wat het lijkt m is het raadsel compleet.Van Opperdoes en Jacob hebben geen idee waar ze het zoeken moeten in deze mysterieuze zaak.

Een heerlijk makkelijk boek dat toch anders is dan de boeken van Baantjer met De Cock en Vledder.
Ook hier gaan Van Opperdoes en Jacob met elkaar een Amsterdams mysterie oplossen. Waarbij Van Opperdoes iedereen verbaast doet staan.
---
Baantjer geboren in 1923 in Urk. Zoon van een Harlinger visser en een Urkse vrouw. Gaat in Amsterdam naar de ULO Frisoschool. Daarna werkt hij als bediende in een bedrijf voor spijsoliën. In 1942 meldt hij zich vrijwillig aan voor de tewerkstelling in Duitsland en beland daar in de Kruppconcern in Essen. Hij krijgt nog celstraf als hij wordt ontdekt bij het maken van valse verlofbriefjes.
Na de bevrijding komt Baantjer in een vacuüm terecht en wilt zich zelfs aanmelden voor Indonesië. Maar dan grijpt zijn vader in en op een gegeven moment moet Appie zich melden op het hoofdkantoor van de politie. Na een maand politieopleiding gaat Baantjer als diender de straat op. In 1948 wordt hij overgeplaatst naar de Overtoom voor de Radio-, Auto- en motordienst. Na een opleiding tot rechercheur komt hij in 1954 op de Warmoesstraat terecht waar o.a. de Rosse buurt onder valt. Met zijn hoge percentage misdaden is de Warmoesstraat een berucht politiebureau. Maar in zijn tijd als rechercheur heeft Baantjer geen echte vijanden gemaakt.
In 1963 schrijft Baantjer voor het eerst een verhaal dat niet zoals gepland bij de VNU, maar bij de Arbeiderspers wordt uitgegeven. Hiervoor heeft Baantjer een hoofdpersoon moeten bedenken met een sidekick. De namen De Cock en Vledder werden geboren aan de hand van diverse collega's die Baantjer kende. De Cock is gebaseerd op Baantjers eigen ervaringen en karaktertrekken.
Ondanks diverse keren gezegd te hebben dat hij zou stoppen met schrijven, bleef Baantjer schrijven. Zo ook met Simon de Waal. In 2010 is Baantjer na een kort ziektebed overleden.
Meer achtergrond informatie is te vinden op
http://www.baantjer.org/

Simon de Waal geboren in Amsterdam in 1961 ging na het Spinozalyceum bij de politie werken. In 1986 werd hij rechercheur zware Misdrijven in de binnenstad van Amsterdam.
In 1991 werd hij gevraagd om te adviseren bij een speelfilm. hierbij werd zijn interesse voor verhalen aangewakkerd.De Waal heeft ondertussen diverse scripts geschreven waaronder voor Flikken en Grijpstra en De Gier. Zelf heeft hij ook boeken geschreven waarvan Cop vs Killer in 2005 is verfilmd. Voor de dood van Baantjer kreeg De Waal de mogelijkheid om Baantjer te ontmoeten en hieruit vloeide een samenwerking uit.
Meer informatie is te vinden op
http://www.simondewaal.com/
---
©2011 Lebowski Publishers, Amsterdam

Omslagontwerp: Evert-Jan Hielema/XLent Hilversum
Omslagfoto: Simon de Waal
Typografie: Michiel Niesen, Zetproducties, Amsterdam
Foto auteurs: Tom de Bree

ISBN:978.90.488.1126.7
186 pagina's; Paperback

(G2012/03)

View all my reviews

Geen opmerkingen: