Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

dinsdag 4 maart 2014

Alexander McCall Smith: Goede zeden voor mooie meisjes


Goede zeden voor mooie meisjes
Goede zeden voor mooie meisjes by Alexander McCall Smith
My rating: 4 of 5 stars

Mma Ramotswe is eigenaresse van een detectivebureau in Botswana, genaamd No. 1 Ladies' Detective Agency. Samen met haar assistent-detective, Mma Makutsi, probeert ze zaken te onderzoeken en heeft te maken met gewone problemen.
In Goede zeden voor mooie meisjes heeft Mma Ramotswe te maken met meerdere zaken die problemen opleveren. Haar bedrijf dat goed loopt, krijgt niet genoeg financiële middelen binnen. Ze heeft met haar verloofde Mr. J.L.B. Matekoni, eigenaar van Tlokweng Road Speedy Motors, een garagebedrijf, besloten de detectivebureau in een ruimte van het garagebedrijf te plaatsen en haar eigen pand te verhuren voor meer inkomsten. Dat brengt gelijk op het tweede gedeelte, waar een driekoppig bedrijf niet echt nodig meer is. Mma Ramotswe moet eigenlijk Mma Makutsi ontslaan, maar weet Mr J.L.B. Matekoni over te halen om Mma Makutsi als secretaresse aan te nemen, zodat de kosten niet meer op het detectivebureau rusten, maar op de garage. Door omstandigheden gebeurt het echter dat Mma Makutsi assistent-bedrijfsleider wordt van de garage. Dit met positieve gevolgen voor de garage. Ondertussen heeft Mma Ramotswe een lastige klus gekregen. Een regeringsman wilt dat zij bewijzen zoekt tegen zijn schoonzus die zijn broer probeert te vergiftigen. Dit is een lastige klus, maar er een die geld binnen kan brengen. Mma Ramotswe besluit deze dan ook aan te nemen en gaat op onderzoek uit. Tijdens haar afwezigheid krijgt Mma Makutsi niet alleen te maken met een steeds beter lopende garage, maar ook met een klus voor het detectivebureau dat binnen 3 dagen moet worden opgelost.

Het is een heerlijk tussendoor boek. Het leest makkelijk weg en heeft weinig spanning, maar het is onderhoudend. Het is een boek dat je een goed gevoel geeft als je het uit hebt gelezen.
Door detail en omgevingsbeschrijving is dit boek in mijn ogen een lust om te lezen. Het is een lichte detective, waar ik mee bedoel dat er geen doden vallen of intriges zijn die van hoge spanning getuige. Maar waardoor het boek een heerlijk luchtig verhaal is. Er zijn wel zaken om op te lossen. Mma Ramotswe heeft te maken met verschillende zaken die haar aandacht nodig hebben. De problemen en zaken worden met een luchtig hart en nuchtere intelligentie vermogen opgelost.
De auteur geeft in zijn verhaal mee de kijk op het leven, oude gewoontes en Botswana zelf.
De vier sterren krijgt het boek van mij omdat het een apart manier van schrijven is dat niet vermoeiend is ondanks de weinige acties die het boek kent.
Het is luchtig, beschrijvend en warm. Anders dan Agatha Christie of onze eigen Baantjers.
==
Alexander McCall Smith is geboren in 1948 en is professor in Medische rechten.
Hij heeft gewerkt aan verschillende universiteiten binnen Groot-Brittanië en er buiten.
Zijn serie No 1. Ladies' Detective Agency maakte hem over de hele wereld beroemd en zorgde ervoor dat hij zich ging richten op het schrijven van verhalen. Ondertussen heeft hij buiten de serie ook kinderboeken en korte verhalen geschreven en heeft hij tal van prijzen gewonnen.
Meer informatie over McCall Smith en zijn boeken is te vinden op:
http://www.mccallsmith.com/ of direct naar http://www.alexandermccallsmith.co.uk/home/
http://www.alexandermccallsmith.com/
https://www.goodreads.com/author/show/4738.Alexander_McCall_Smith
http://www.amazon.com/Alexander-McCall-Smith/e/B001BOPZXG
---
Geen boekinformatie

[G2014/06]


View all my reviews

Geen opmerkingen: