Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zaterdag 15 maart 2014

Kim Hyun-HI - Tranen van mijn ziel


Tranen van mijn ziel
Tranen van mijn ziel by Kim Hyun Hee
My rating: 5 of 5 stars

“Maar ik was herboren. Het kind dat als discipel van Kim Il-song was opgegroeid, was op de luchthaven van Bahrein gestorven. Stukje bij beetje kwam een ander voor haar in de plaats. Seoul, meer dan wat ook, zette dit nieuwe kind op de wereld.” (pg. 198)

Het verhaal begint in een sombere wachtkamer van een gerechtgebouw, daar denkt een jonge vrouw genaamd Kim Hyon-Hi terug aan het meisje dat geboren wordt in Kaesong te Noord-Korea in 1962 en onder het regime van Kim Il-song en Kim Chong-Il opgroeit. Door haar intelligentie en haar knappe verschijning wordt ze op de universiteit van PyongYang uitgekozen om voor de regering te werken. Na haar aanstelling en trainingen krijgt ze verschillende missies. Alles gebeurt in dienst van het vaderland en voor Kim Il-Song, de enige god in Noord-Korea.
Haar belangrijkste missie al sneller dan de meeste van haar collega's hadden durven dromen. Deze missie betekent voor Hyon-Hi het einde van haar carrière, ze mag hierna met pensioen, en een heldenstatus. Het enige dat zij hoeft te doen, is de missie, het opblazen van vlucht 858 van Korean Air met daarin 115 passagiers en crew, goed uitvoeren.
Samen met een collega voert Kim Hyon-Hi onder een van haar schuilnamen de missie uit, maar in Bahrein gaat het mis en wordt ze opgepakt. Ze wordt verhoord en uiteindelijk eindigt ze in Seoul waar ze verwacht, ingebracht door haar Noordkoreaanse opleiding, dat ze wordt doodgeschoten. Maar tot haar verrassing wordt ze weer verhoord en wacht haar een proces. Tijdens de periode van haar gevangenschap ontdekt ze een heel ander leven en bekeert zich tot het christelijke geloof. Maar haar gevecht is nog niet voorbij, want wat als…
---
Tranen van mijn ziel is een ongelooflijk goed geschreven biografie die in de ik-vorm geschreven is, waardoor het verhaal heel persoonlijk en openhartig overkomt. Niet meer dan logisch voor een biografie, maar bij goed gebruik van de ik-vorm kan je wel de afstand beter bewaren om toch objectief het verhaal te kunnen lezen. Vaak is een verhaal in de ik-vorm irritant, maar dit verhaal laat juist een duidelijk beeld zien over de ervaringen van de auteur en haar veranderingen. Dat het hier om een Noord-Koreaanse gaat maakt het verhaal nog bijzonderder omdat er nu een kleine glimp wordt gegeven vanuit de kern van het land. Met diverse voorbeelden geeft Kim Hyon-Hi goed weer hoe het volk van Noord-Korea leeft.
- “Naar Zuidkoreaanse maatstaven behoren we nauwelijks tot de middenklasse, maar in Noord-Korea waren we bevoorrecht. Het was bijvoorbeeld een luxe om altijd bakolie in huis te hebben om je eten in klaar te maken. Later hoorde ik dat bakolie in het zuiden heel gewoon was en dat iedereen daar kon bakken.” (pg. 14)
- “In Noord Korea worden elke vier jaar verkiezingen gehouden. Voor iedere functie op lokaal niveau is er maar één kandidaat, door de Arbeiderspartij geselecteerd, en het volk stemt ‘ja’ of ‘nee’. In de weken voor de verkiezingen worden er verkiezingsbijeenkomsten, demonstraties en studiegroepen georganiseerd om voor een opkomst van honderd procent te zorgen.” (pg. 187)
In het verhaal merk je op een gegeven moment toch de veranderingen. Vooral Seoul verandert Kim Hyon-Hi en maakt dat haar ogen opengaan. Maar de emotionele lading in het boek is voelbaar, maar niet overheersend. Daarnaast heeft de vertaler de kern van het verhaal wel bereikt. Hij heeft laten zien waar het verhaal om draait.

Het boek krijgt van mij vijf sterren.
---
Over Kim Hyon-Hi is weinig verder bekend. Geboren in 1962 in Kaesong, Noord-Korea werd ze op de universiteit van Pyongyang, waar ze Japans studeerde, uitgekozen om voor land en leider te werken. Daar kreeg ze 6 jaar militaire en andere trainingen, waaronder het leven als een Japanse vrouw. In 1987 wordt ze uitverkoren om een missie te volbrengen die haar leven zou veranderen.
Na haar veroordeling tot de doodstraf in 1989 werd haar gratie verleend door de president van Zuid-Korea. Omdat men bang was en nog steeds is, dat zij zal worden vermoord door spionnen van Noord-Korea, leeft ze met constante bewaking.
Ze is met een Zuid-Koreaan getrouwd en heeft 2 kinderen.

Nadeel op het moment is voor Kom Hyon-Hi het niet weten wat er met haar familie is gebeurd. Het laatste wat zij heeft vernomen is dat zij na haar bekentenis uiteindelijk getransporteerd zijn naar een werkkamp.
---
Boekinformatie:
©1993; Kim Hyon-Hi- Writers House Inc.
Originele titel: The tears of my soul
©1998; Uitgeverij Barnabas-Heereveen i.s.m. Stichting Open Doors
Het boek is eerder verschenen bij M&P Uitgeverij bv te Weert.
Vertaling: Rob van Baarle
Omslagontwerp: Theresia Koelewijn
Omslagfoto: The Company
ISBN 90.5030.979.8
258 pagina's; Paperback


[G2014/10]

View all my reviews

Geen opmerkingen: