Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

vrijdag 22 augustus 2014

Jacqueline van Maarsen: De erflaters


De erflaters
De erflaters by Jacqueline van Maarsen
My rating: 2 of 5 stars

De erflaters, is voortzetting van Jaqueline van Maarsens memoires Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank, is een belangrijk document voor onze kennis van Anne Frank en alles wat er later met en om haar dagboeken is gebeurd - en een bewogen portret van een roerig vrouwenleven in de twintigste eeuw.
'Deze familiegeschiedenis bevat spannender stof dan sommige romans. Als het beeld van een tijd verbleekt of door mythes overwoekerd wordt, zijn herinneringen als deze onontbeerlijk' - Jüdische Allgemeine.

Het eerste boek van Jacqueline van Maarsen, Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank sloot af in 1947, twee jaar na de dood van Jacqueline's vriendin Anne Frank. Met haar dood was de vriendschap niet over. Otto Frank klampte zich wanhopig aan de liefste vriendin van zijn overleden dochter vast. En juist die vriendschap zorgde ervoor dat Jacqueline van Maarsen, die zich de eerste tientallen jaren na de oorlog niet bekendmaakte als vroegere vriendin van Anne Frank, toch in de openbaarheid trad, om halve waarheden en vervalsingen in verband met Anne te ontmaskeren en haar erfenis in zijn waarde te laten. Dat doet ze mede in samenwerking met de Anne Frank Stichting - maar als ze vindt dat het moet, en soms moet dat, gaat ze ertegenin.
Ze besteedt ook nu weer uitvoerig aandacht aan de allesoverheersende figuur in haar leven, haar Franse moeder, die op de leeftijd van 101 jaar in 1992 overleed. De nasleep van een erfeniskwestie in Frankrijk, waarbij Jacqueline een belangrijke rol speelt, neemt tragische, zij het ook groteske en hier en daar hilarische vormen aan.
---
Jacqueline van Maarsen (1929) werd in Amsterdam geboren. Ze werd na de oorlog kunstboekbindster van beroep. Ze kreeg vele internationale prijzen en haar banden maken deel uit van verschillende privé-collecties en van boekverzamelingen in musea en bibliotheken in binnen- en buitenland.
Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank, het eerste deel van haar memoires, is in Duitsland inmiddels een bestseller.
---
Persoonlijk vond ik het boek apart. Het boek ging echt over haar. Het is heel anders dan haar eerste boek; Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank. In dit boek ging het echt over haar en over wat zij voelde tijdens de verhalen over Anne Frank en haar vrienden. Het boek spreekt echt met emoties. Het vertelt duidelijk haar verhaal en over de erfenis die zij had moeten krijgen en tevens de erfenis die eigenlijk een mythe werd. Namelijk Anne Frank. Jacqueline beschrijft heel duidelijk welke stappen ze heeft genomen in haar leven. Wat ze heeft gedaan en waarom.
Het boek is geen 2 sterren waard in mijn ogen (dat is te laag) maar eigenlijk zijn 3 sterren te hoog. Ze krijgt 3 sterren, maar het is een mager. De doorslag was omdat het anders is dan anders.
---
Uitgeverij: Cossee bv
ISBN: 978. 90.5936.057.5
192 pagina's; hardcover

(G2007/19)

View all my reviews

Geen opmerkingen: