Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

donderdag 25 september 2014

Jacoba van Velde - De Grote Zaal


De Grote Zaal
De Grote Zaal by Jacoba van Velde

My rating: 3 of 5 stars


Het verhaal ooit in 1953 uitgebracht. Waarschijnlijk met dezelfde ondertoon als dat het nu zou zijn geschreven.
De roep over wat er gebeurt... Namelijk... Kijk wat er gebeurt met de zorg en verzorging van ouderen.

Het verhaal gaat over mevrouw Van der Veen. Door omstandigheden komt zij in een verzorgingshuis terecht. Zij komt daar op zaal te liggen met meerdere vrouwen en begrijpt al snel dat als je hier in zit je er niet meer uit komt. Mevrouw Van der Veen probeert te begrijpen wat er is gebeurd en wat er gebeurt. Maar komt er achter dat er weinig tijd is voor de verpleging/verzorgenden om goed voor de mensen te kunnen zorgen en het huis goed te kunnen onderhouden. Elke dag verloopt in hetzelfde ritme en de bezoekdagen zijn beperkt.
Naast het verhaal van mevrouw Van der Veen is het verhaal van Helena, de dochter. Zij vertelt het verhaal uit haar perspectief en de problemen rond het verplaatsen van haar moeder. De financiƫle situatie en eenzaamheid die Helena meedraagt, maakt duidelijk dat toen het verhaal geschreven werd het ook geen pretje was om rond te komen.

De titel De grote zaal verwijst naar de grote slaapkamer waar je komt te liggen als je niet meer lang hebt. Waar de termijn misschien nog enkele dagen telt. De anonieme zaal waar meerdere mensen liggen en die geen privileges hebben.
Je bent er voor je afscheid. Mevrouw Van der Veen komt daar niet te liggen, maar weet wel dat dit het begin van het einde is. Het begin waar alles je wordt afgenomen behalve je trots, maar waar je eindigd op de grote zaal als laatste weg naar het einde.

De drie sterren krijgt het boek simpel voor de roep om hulp en het besef dat het fout gaat met de verzorgingsstaat voor de ouderen. Het boek maakt duidelijk dat ook nu dezelfde problemen zijn als in de jaren 50 en dat we weer opnieuw beginnen. Waar we ons toen hard voor hebben gemaakt, dat wordt nu weer kapot gemaakt.
Jacoba van Velde heeft het boek tijdloos geschreven. Door bepaalde woordgebruik zie je dat het in de vorige eeuw is geschreven, maar verander die woorden in het hedendaagse taalgebruik en het boek spreekt over nu.
Het boek leest opzich lekker, maar juist doordat alles zo duidelijk is en herkenbaar is het boek soms in ieder geval voor mij zwaar.


[G2014/34]

View all my reviews

Geen opmerkingen: