Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

maandag 6 oktober 2014

Hans Knoop - De Joodsche Raad: Het Drama Van Abraham Asscher En David Cohen


De Joodsche Raad: Het Drama Van Abraham Asscher En David Cohen
De Joodsche Raad: Het Drama Van Abraham Asscher En David Cohen by Hans Knoop
My rating: 3 of 5 stars

6 oktober 2014

“Niet in hun aanstellingsbeleid bedreven zij klassenpolitiek, maar in hun externe beleid. Of, om het nog scherper te zeggen, Joden van elke stand konden werken bij de Joodsche Raad om daarmee het beleid van Asscher en Cohen te ondersteunen, dat erop gebaseerd was dat de arme massa aan de Duitsers diende te worden geofferd om een keurkorps van intellectuelen te behouden dat na de oorlog de Joodse gemeenschap zou kunnen herbouwen.
Niet het interne beleid was doordrenkt van onbetamelijke klassenpolitiek, maar het externe, het feitelijke beleid van het bestuur via-à-vis de Duitsers was dat. Het zij hier nogmaals gesteld. De Joodsche Raad was een Joods orgaan in Duitse handen dat door de bezetter als instrument werd gehanteerd om Nederland ‘judenrein’ te maken.” (pg 169)

Hans Knoop neemt ons in dit boek meenaar het begin van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland en de start van de Joodsche Raad. Dit doet hij zonder vooroordeel en laat ons zelf beslissen over de mensen die de beslissingen namen.
Hij laat ons kennismaken met Abraham Asscher, de voorouder van onze huidige vice minister-president, en David Cohen, voorvader van Rob Oudkerk. En laat zien wie we hier voor ons hebben.
Daarnaast laat Knoop de start zien van de Joodsche Raad. Daardoor zien we hoe de Joodsche Raad werkte en hoe de leden van de Raad de oorlog zijn doorgekomen. Niet alleen hoe ze hebben overleefd, maar vooral wat zij ervoor hebben moeten doen.
Knoop laat de lezer op eigenwijze zijn oordeel vellen over de daden van de Joodsche Raad.

Veel kan ik niet over dit boek zeggen, omdat te veel geschreven hier gelijk te veel weggeeft. Het is een historisch boek dat gelezen mag worden om meer te weten te komen over waarom er zoveel mensen zijn afgevoerd uit Nederland.
Het boek is eerlijk, open en heeft een mooie schrijfwijze. Elke hoofdstuk is een onderdeel apart maar maakt het boek tot een geheel. Het laat duidelijk zien hoe het in die tijd er aan toe gaat en met ondersteuning van foto’s geeft het meer weer dan alleen de tijdsgeest.
Knoop heeft ook zijn mening, maar laat dit op het eind pas doorschemeren. Maar mijn mening is dat je uiteindelijk toch je mening vormt. En hoewel Asscher en Cohen hun verhaal niet meer kunnen doen en zichzelf niet meer kunnen verdedigen, geeft het boek wel één kant van het verhaal weer.
Drie sterren voor dit boek, die meer vraagt dan alleen je mening te vormen, maar vooral om meer op onderzoek uit te gaan om meer kanten belicht te krijgen. In dit geval zijn er duidelijk meer kanten van het verhaal.

“Zijn wij geschiedenis? Een mens leeft vandaag, morgen kent hij niet en gisteren is herinnering, dus historie. Maar gisteren draag je vandaag met je mee. Geldt dat ook voor het gisteren van anderen? Sterker nog, is het mogelijk een krachtiger band te voelen met wie er niet meer zijn dan met de levenden om je heen? Het bevestigende antwoord op die vraag is bepalend voor de levensloop van de Joodse generaties die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn opgegroeid.” (pg7)

---
Helaas is er weinig bekend over de auteur Hans Knoop. Hij heeft geen eigen website, maar helaas wel een Wikipagina. Ik zal de hoofdpunten hier aanhalen.
Geboren in 1943 te Naarden als kind van Joodse onderduikers. Werd journalist voor o.a. de Telegraaf en later werd hij correspondent voor de AVRO in Brussel en Tel Aviv.
Hans Knoop werd vooral bekend van de zaak Pieter Menten, een oorlogsmisdadiger.
---
© 1983 De Joodsche Raad, B.V. Uitgeversmaatschappij Elsevier Amsterdam/Brussel
Omslagontwerp: Rob Buschman
ISBN: 90.10.04656.7
Hardcover

[G2014/17]



View all my reviews

Geen opmerkingen: