Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 5 oktober 2014

John Saul - Dochters van de duivel


Dochters van de duivel
Dochters van de duivel by John Saul
My rating: 2 of 5 stars

5 oktober 2014:

Twee sterren voor dit boek van John Saul.
Een dochter, een tiener nog maar, vermoordt haar ouders. Daarna verhangt ze zichzelf. Haar kleine broertje is hier getuigen van. Jaren later in een klein dorpje wordt Peter Balsam aangesteld als leraar Latijn en psychologie op een katholieke middelbare school.
Hij doet dit op verzoek van een jeugdvriend maar als snel na de komst van Balsam wordt het dorp getroffen door het noodlot. Alle vingers wijzen naar Balsam. Maar hij is zich van geen kwaad bewust.
Maar welk lot treft het dorp waar de meisjes worden getroffen door zondebesef en waar alleen boetedoening en zelfmoord de oplossing voor is.
En wat heeft Balsam hier echt mee te maken?
Maar hoe Balsam ook zoekt naar een oplossing en een reden, hoe dieper hij in de problemen raakt.
En wat heeft de eminentie van de kostschool hiermee te maken? Hij is tenslotte de man die Balsam heeft gehaald naar Neilsville.

De tekst is goed geschreven en het verhaal loopt lekker, maar ik mis net dat kleine beetje spanning. Het boek brengt je tot de rand en haalt je dan weer weg. Daarnaast lijkt het of cruciale stukken zijn geschrapt, terwijl ze voor het verhaal van belang zijn. Het einde in onbevredigend en onvoltooid. Het wat en waarom worden niet helemaal beantwoord. Dit geeft het verhaal een anticlimax. En het missen van de spanning, maakt dat het boek voor mij het slechtste boek van John Saul is dat ik tot nu toe heb gelezen.
Het boek is te makkelijk weg te leggen en je pakt het daarna niet snel meer op. John Saul is een van mijn favoriete auteurs en dat schept verwachtingen, maar dit is echt een tegenvaller.

---
John Saul is geboren in 1942 in Pasadena, Californië. Hij groeide op in Whittier en haalde zijn diploma in 1959 van de Whittier High School.
Na verschillende opleidingen aan net zoveel beroepsopleidingen te hebben gevolgd zonder het behalen van een diploma of graad, besloot hij van school te gaan en auteur te worden. In de daarop 15 jaar schreef Saul verschillende manuscripten en had hij verschillende baantjes. Geen enkele uitgever zag iets in zijn verhalen, totdat zijn agent bij Dell terecht kwam. Daar wilden ze niets kopen, maar vroegen ze hem of hij een psychologische thriller kon schrijven. Saul maakte een verhaallijn, schreef het uit en hoopte dat het goed genoeg was. Zowel zijn agent als Dell waren laaiend enthousiast en zagen in dit verhaal een bestseller. Dell pakte groots uit. Advertenties en TV spots voor deze onbekende auteur werden gemaakt. En het slaagde. Saul werd in een klap wereldberoemd. Suffer the Children was geboren. Alle boeken die erna kwamen wel in de Bestsellerlijsten en zijn boeken werden wereldwijd uitgebracht en in verschillende talen vertaalt. De boeken werden uitgegeven door uitgeverijen die zijn verbonden aan Random House. Naast auteur is Saul ook acteur, scriptschrijver en is 1 van zijn boeken in 1984 uitgebracht als film.

Meer informatie over John Saul is te vinden op een van de onderstaande sites.
http://www.johnsaul.com/index.html

---
Boekinformatie:
©1978 John Saul; Dell Books
Punish the Sinners

W&L boeken Amsterdam
Vertaling: Rob van Moppes
Omslagfoto: Kate Higgins
Omslagontwerp: Huug Schippers

ISBN: 90.6756.092.8/90.6213.460.2
Paperback; 252 pagina’s

[G2014/24]


View all my reviews

Geen opmerkingen: