Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

woensdag 22 oktober 2014

Herman Koch - Eindelijk oorlog


Eindelijk oorlog
Eindelijk oorlog by Herman Koch
My rating: 2 of 5 stars

“’Hoe gaat het met het schrijven?‘ Vroeg ze toen. ‘Heel goed,’ zei ik. ‘Ik sta op het punt om te beginnen’. Hoe kon ik haar in een paar woorden vertellen dat de terugkeer van de teckel alles weer had veranderd? Dat ik eigenlijk weer van voren af aan kon beginnen. “ (pg. 11 van hfd IV uit de e-book van de vakantiebieb)

Het verhaal vertelt over een auteur die een familiegeschiedenis wilt schrijven, maar dit steeds uitstelt. Daarnaast krijgt hij angstaanvallen waardoor zijn wereld steeds kleiner wordt en zijn vriendin hem verlaat.
Als zijn laatste familielid overlijdt, denkt hij te kunnen beginnen , maar een onverwachte gebeurtenis maakt het toch moeilijk voor hem om te beginnen.

Dit verhaal krijgt van mij twee sterren. Het verhaal was zonde van mijn tijd, maar ik heb het wel uitgelezen. Misschien zie ik niet de diepte in het verhaal, maar het verhaal loopt niet, is niet boeiend en is niet echt fijn om te lezen.
De titel is misleidend. Je zou denken dat het gaat over de begin van de oorlog, maar het gaat om de strubbelingen van de hoofdrolspeler die door omstandigheden in zijn eigen oorlog terecht komt. Zijn gevecht om het uitstelgedrag tegen te gaan en om zijn angstaanvallen te beheersen. Af en toe kom je een passage tegen dat over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar veel worden die passages niet uitgediept.
Daarnaast houd het verhaal te veel losse eindjes over. Wat is er gebeurt in de familie waardoor er weinig contact is? Waarom gaan ze naar het museum der martelaren? En zo nog meer vragen die niet worden beantwoord. Er blijven te veel onsamenhangende delen over waardoor het verhaal niet af lijkt. Het maakt geen geheel en geeft het gevoel dat er stukken ontbreken om het hele verhaal te begrijpen.

---
Herman Koch is geboren in 1953 te Arnhem. Hij is bekend door zijn werk als acteur en televisieproducent van onder andere Jiskefet.
In 2009 brak Koch door met het boek Het Diner dat later zelf is verfilmd. Het is een verhaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een dakloze vrouw in Spanje. Het boek is verschenen in 17 landen. Koch won er de NS publieksprijs mee.
Meer informatie is te vinden op de sites:
http://www.hermankoch.nl/
https://www.goodreads.com/author/show/1245772.Herman_Koch

---
©2014 Herman Koch Ambo/Anthos; Amsterdam
©1996 Uitgeverij Meulenhoff
Omslagontwerp Roald Triebels
Omslagillustratie: © David Michael Zimmerman/Corbis/Hollandse Hoogte
Foto Auteur: © Mark Kohn

ISBN: 978.90.263.2973.9
E-book van de vakantiebieb app.

[G2014/31]



View all my reviews

Geen opmerkingen: