Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

dinsdag 21 oktober 2014

Tom Lanoye - Heldere hemel


Heldere hemel
Heldere hemel by Tom Lanoye
My rating: 2 of 5 stars

Verschillende landen zijn in alle staten. Er komt een gevechtsvliegtuig af op het Westelijk deel van Europa en niemand krijgt het vliegtuig te pakken. Niemand kan contact maken. Met de angst voor een derde wereldoorlog en de kernwapens willen diverse landen actie ondernemen. Onduidelijk is waar het vliegtuig terecht komt.
Ondertussen heeft een gezin in een dorpje in België hun eigen problemen. Zij hebben geen oog voor de problemen waar de regeringen mee worstelen. Totdat het te laat is.

Twee sterren voor dit, voor mijn gevoel, onafgemaakte verhaal. Er zitten teveel losse eindjes in dit verhaal. Er blijven teveel vragen open waarvan je weet dat die nooit beantwoord worden. Daarnaast mis ik het gedeelte van de piloot. Het wordt aangetipt, maar niet verder uitgewerkt. Tuurlijk is er een beperking aan het aantal pagina’s, maar maak de lezer dan niet lekker met het stukje leven van deze piloot. Hierdoor wil je namelijk meer weten.
De titel is mooi gevonden. Het raakt wel het volledige verhaal. Maar misschien is het soort verhaal mijn genre niet.
Het is te kort en de spanning is een anticlimax. De emoties zijn wel goed verwerkt. Taal technisch zit het verhaal goed in elkaar. Maar juist omdat de er losse eindjes in het verhaal zitten is het niet meer dan de gegeven sterren.

---
Tom Lanoye werd geboren in 1958 te Sint-Niklaas als Tom Emiel Gerardine Aloïs Lanoye. Zijn achternaam wordt op zijn Frans uitgesproken. Hij werkt in Antwerpen en Kaapstad. Naast auteur is hij ook columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen auteurs in het Nederlands en Vlaams taalgebied. En is vaak te vinden bij alle grote Europese theaterfestivals.
Meer informatie over zijn boeken is te vinden op:
http://www.lanoye.be/
Waar zelf de verwijzing staat naar Wikipedia.

---
Boekinformatie:
©2012 Tom Lanoye i.o.v. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek; Uitgeverij Prometheus
Vormgeving: Dooreman
Druk- & bindwerk: Koninklijke Wöhrmann, Zuthpen
Redactie: Nienke Beeking; Annie van Landeghem
Omslagbeeld: ©Bewerkte Still – VRT-journaal 4 juli 1989
Fotoauteur: Tessa Posthuma de Boer.

ISBN: 978.90.5965.149.4
92 pagina’s; Hardcover


[G2014/20]

View all my reviews

Geen opmerkingen: