Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

donderdag 23 oktober 2014

Roma Ligocka: Het meisje in de rode jas

My rating: 5 of 5 stars

Iedereen kent de enige scène in kleur uit Schindler's list: Het meisje in een rode jas dat angstig toekijkt hoe de Duitsers het getto van Krakau ontruimen. Haar naam is onbekend, maar Roma Ligocka weet wie het meisje is. Ligocka is het meisje zelf. In het boek vertelt Ligocka het verhaal van de ontsnapping uit het getto tot het terug vinden van zichzelf door het besef dat zij dat meisje in de film is.

We zien haar opgroeien van klein meisje in de tijd van de tweede wereldoorlog tot volwassen vrouw met problemen. Ze draagt maskers het houdt zich groot totdat het niet meer lukt.

Haar reis is een zoektocht naar geluk, maar vooral een zoektocht naar zichzelf.
Waarbij zij in eerste instantie zichzelf voor de gek houdt en zij zichzelf niet belangrijk vindt. Tot het besef dat het zo niet verder kan en dat het tijd wordt om het hef in eigen handen te nemen en te kiezen waar ze voor staat.
Ligocka heeft veel geluk, maar de dalen in haar leven zijn diep en moeilijk.
Echter komt ze er sterker uit, waar kracht en moed voor nodig is.

Ligocka geeft zichzelf bloot. Ze neemt je als lezer mee door haar leven, die zij chronologisch vertelt. Het boek heeft een tijdspad van ongeveer 50 jaar. Waarin zij vertelt welke invloed zij tijdens en vooral na de oorlog meemaakt als gevolgen van de oorlog. Zonder een duidelijk besef waar de invloed vandaan komt.

Ligocka laat duidelijk merken dat ze het boek schrijft uit perspectief van zichzelf, maar vooral hoe zij de gebeurtenissen heeft beleefd. Hier en daar geeft ze aan dat ze het nu anders weet, maar toch voel je met haar de groei naar een volwassen leven en ook de onmacht is hierin goed verwoordt.

Het boek heeft mij ontzettend geraakt. Het meisje dat zich stil moet houden en dan de vrouw die niet weet hoe ze zich moet gedragen om zichzelf te zijn, spreken en roepen naar je. Het is een boek waarbij je beseft dat de oorlog meer invloed heeft gehad en ook dat er mensen zijn die daadwerkelijk niet beseffen wat er is gebeurt.
Niet alleen omdat zij het niet wisten, maar ook omdat er nooit echt over gesproken wordt. De grootste vraag die bij mij naar boven komt is:
"Hoe kan men iets verwerken, als men er niet over mag praten?"

Het boek is een aanrader, niet omdat het mijn favoriete genre behelst of omdat het over de hele wereld aanbevolen wordt omdat het een goed boek is.
Maar omdat hierin juist goed wordt verwoord wat er gebeurd als mensen zich niet kunnen en/of mogen uiten en wat voor effect het kan hebben op hen als mens (verschuiling, groot houden en instorting), maar ook op hun omgeving die niet weet wat er met ze aan de hand is.
Begrijp me niet verkeerd het boek is meer dan goed. Het is Subliem. Maar lees het boek niet alleen omdat het goed is of omdat het lekker lees. Maar als je het boek leest, laat het na de laatste bladzijde even bezinken en denk erover na.

Overigens wil ik graag even een passage uit het boek aanhalen, simpel omdat het mij aanspreekt. Vooraf vertelt ze over hoe ze zich voelt. Ze houdt zich groot en heeft haar masker op. Ze kent heel veel mensen in de kunst en theater wereld. Dus is het ontzettend makkelijk. Maar ze wilt graag alleen zijn en is continu moe. Ze heeft steeds vaker de tijd nodig om op te laden. Ze is een talentvolle kostuumontwerpster, maar het uitbouwen van haar succes kan ze niet. Ze heeft te veel last van haar wonden en dan zegt ze:
"... Ik beschik niet over de benodigde agressie, zoals Roman die bijvoorbeeld heeft. Hij verdedigde zich, hij ging ertegenin, hij schreeuwde het eruit, maar ik was naar binnen gekeerd - ik moest me altijd klein maken, stil en onzichtbaar zijn.
Hoe leert zo iemand als ik om het later uit te schreeuwen en wel zichtbaar te zijn? Indruk te maken? Ik heb het nooit geleerd."

Vooral het laatste gedeelte spreekt mij ontzettend aan.

Dit boek is zijn 5 sterren meer dan waard.
---
Roma Ligocka is van Poolse komaf en geboren in 1938 in Krakau. Net voor de bezetting van Nazi Duitsland. Haar vader werd tijdens de oorlog opgepakt en naar diverse concentratiekampen gebracht. Roma en haar moeder werden in 1940 in de getto van Krakau geplaatst, waar ze bleven tot 1943. Toen wisten ze te vluchten en doken onder.
In 1965 verlaat Roma met haar man communistisch Polen en vestigt zich in Munchen. Hier richtte ze zich op kledingontwerpen en later op schrijven.
De gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog hebben veel invloed op haar gehad . Roma is het nichtje van Roman Polanski de regisseur.

---
©2000 Roma Ligocka - Droemer Verlag, München
DAS MÄDSCHEN IM ROTEN MANTEL
©2006 5e druk (1e druk 2002) De Boekerij bv, Amsterdam
Vertaling: F. Ellingmann en Jan Wynsen
Omslagontwerp: Pieter van Delft, ADM International bv, Amsterdam

ISBN: 9789022544327 - 90.225.4432.X ;
295 pagina's; Paperback

Opdracht: Voor mijn zoon Jakob






View all my reviews

Geen opmerkingen: