Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 5 oktober 2014

Leon de Winter - Serenade


Serenade
Serenade by Leon de Winter
My rating: 3 of 5 stars

"'Ze gaat dood. Op een dag. Natuurlijk. Dat is voor iedereen zo. In feite ben je ongeneeslijk ziek zodra je geboren wordt. Maar waarom zou je het gaan inwrijven? Fred is voer een paar jaar tachtig. Kan ook elk moment morsdood neervallen.'
'Ik denk dat je gelijk hebt, maar toch... Het is je moeder, Bennie, een volwassen vrouw. Ik denk er ook niet elke dag aan, maar om de een of andere reden voelt het niet goed. Wij weten iets over haar dat zij zelf niet weet.'
'Gelukkig maar. En dat houden we zo. En je zou niet roken in de auto.'
'Vandaag wel.' Zoals gewoonlijk trok ze zich niets van mijn regelgeving aan. 'Wil je dood soms?' wilde ik weten.
'Je hebt me net uitgelegd dat ik dat sowieso wel doe.'" (pg. 41)

Ben Weiss is een componist van Top 40-hits en commercials en zoon van Anneke Weiss, levenlustige 74-jarige vrouw die de oorlog heeft meegemaakt. Ze hebben dagelijks telefonisch contact. Na haar ziekenhuisopname houdt Ben een geheim voor haar verborgen. Maar zijn moeder wordt juist nu steeds levendiger. Ze leert een man kennen die haar doet opleven. Ben leert via deze Fred zijn moeder door andere ogen zien. Als zijn moeder op een zekere dag verdwijnt en hij niet eens in de gaten had gehad dat zij hem al twee dagen niet heeft gebeld, besluit hij haar te gaan zoeken en komt hiervoor met Fred in Split terecht. Daar vindt hij zijn moeder die had gehoopt de wereld te kunnen helpen.
Het is een reis voor Ben. Niet om zijn moeder te vinden, maar vooral om zijn moeder te leren kennen. Een eerbetoon aan haar leven, een Serenade over hoe zij in het leven stond en wat zij heeft meegemaakt.
---
Leon de Winter is in 1954 geboren en opgegroeid in ’s-Hertogenbosch. Begin jaren 70 gaat hij naar de filmacademie in Amsterdam.
Zijn debuutroman verschijnt in 1976 en heet ‘Over de leegte in de wereld’. In 1978 krijgt De Winter de Reina Prinsen Geerlingsprijs. In 1981 verschijnt een van zijn bekendste boeken ‘Zoeken naar Eileen W.’
In 1986 maakt De Winter de overstap naar uitgeverij De Bezige Bij en brengt daar zijn boek ‘Kaplan’ uit. Een boek over de schrijver Leo Kaplan die lijdt aan een writer’s block en de onbedwingbare behoefte om vreemd te gaan. Het weerzien met een jeugdliefde roept niet alleen herinneringen wakker maar confronteert hem opnieuw met zijn joodse afkomst, die hij jarenlang heeft geprobeerd achter zich te laten. Kaplan was een groot succes

De Winter is zowel nationaal als internationaal bekend en vooral in Duitsland zijn zijn boeken vertaald. In 1990 komt het boek ‘Hoffmans Honger’ uit.
In 1997 schrijft hij ‘De hemel van Hollywood’ dat tevens verfilmd werd. De Winter tekende voor het scenario en de productie. Samen met Eric Pleskow richtte hij Pleswin Entertainment Group op en verhuisde met het gezin naar Hollywood.
Als hij terug is in Nederland schrijft hij voor verschillende kranten en tijdschriften. Dat levert hem in 2005 de Buber-Rosenzweig-medaille op. Een onderscheiding voor zijn strijd tegen antisemitische en racistische tendensen.

Samen met Jessica Durlacher is Leon De Winter gastdocent bij de Berkeley Universiteit in San Fransico.
Meer informatie is te vinden op:
http://www.leondewinter.nl/
Daarnaast zijn er diverse kranten en tijdschriften waarvoor De Winter columns schrijft.

[G2014/37]



View all my reviews

Geen opmerkingen: