Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 5 oktober 2014

Thomas Rosenboom - Spitzen


Spitzen
Spitzen by Thomas Rosenboom
My rating: 3 of 5 stars

“’ Ze is weg, hè?’ klonk het nu van heel dichtbij. ‘Maar blijven lopen, hoor, tango is lopen, kom, blijven lopen…’ (pg. 91)

Han Bijman is een jongeman die niet veel vrienden heeft en zeker geen vriendin. Hij is onzeker in zijn relatie met vrouwen en zijn doen en laten, maar zijn bovenbuurvrouw Machteld leert hem kennismaken met de Tango. Ze dansen en hij leert de basisstappen op dansles. Hij vertelt haar erover en gaat als het seizoen is afgelopen naar een dansgelegenheid. Machteld waarschuwt hem daar niet heen te gaan, maar Han is eigenwijs en gaat. Hij maakt een blunder en al snel wordt de blunder iets groots wat hem meesleurt. Esther de vrouw die hij ontmoet bij deze dansgelegenheid, vindt hem een fantastische minnaar, maar al snel merkt Han dat het daar ook bij blijft.
Esther houdt van dansen net als Han, maar bij haar is het meer. Zij houdt van dansen door alles heen. Het leven, de landen en de mensen. Dat doet ze al haar hele leven. Eerst via ballet op spitzen en daarna via de Tango.
Han ziet hoe ze in en uit zijn leven danst en komt terecht bij de basis waar alles omdraait. De Tango.
---
Thomas Rosenboom is geboren in Doetinchem in 1956. Hij groeide op in Arnhem.
Hij volgde de studie psychologie in Nijmegen, maar brak deze na drie jaar af om in Amsterdam Nederlands te studeren.
In 1983 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘De mensen thuis’. Al snel volgde in 1985 de psychologische thriller ‘Vriend van verdienste’. Die direct na verschijning in het Duits werd vertaald. Zijn grote doorbraak kwam in 1994 met de imposante roman ‘Gewassen vlees’. Voor dit boek ontving hij de Libris Literatuur Prijs. In 1999 verscheen ‘Publieke werken’ en opnieuw won hij de Libris Literatuur Prijs.

In 2003 verscheen zijn roman ‘De nieuwe man’, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Zijn laatste roman verscheen in 2012 en heet ‘De Rode loper’.

De romans van Thomas Rosenboom worden vertaald in het Duits, Frans, Deens, Spaans en Hongaars.
Meer informatie over Thomas Rosenboom en zijn boeken is te vinden op:
http://www.thomasrosenboom.nl/


[G2014/36]

View all my reviews

Geen opmerkingen: