Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

woensdag 22 oktober 2014

Alex van Galen - Süskind


Süskind
Süskind by Alex van Galen
My rating: 4 of 5 stars

Zoekend naar een passende passage om de recensie te beginnen, besef ik dat het niet mogelijk is. Niet omdat er geen mooie passages in het boek staan, maar juist omdat er te veel mooie passages in staan die allemaal passend zijn, maar niet dekkend genoeg. Elke passage zou iets te veel van het verhaal kunnen vertellen.
Het verhaal gaat over Walter Süskind, een Duitse Jood die middels plan B in Nederland terecht komt. In eerste instantie op het platteland en later in Amsterdam. Het verhaal speelt voor het grootste gedeelte in Amsterdam af. Hier wordt Süskind aangesteld als Chef van het Hollandsch Schouwburg als deze wordt ingericht als opvanghuis voor de transporten naar Westerbork. Het is hier dat Süskind beseft dat hij iets moet doen en als hij een medewerkster betrapt, beseft hij dat er een oplossing is. Hij beseft dat het moeilijk is om volwassenen te helpen en te laten verdwijnen, maar juist door dit besef maakt hij het zich makkelijk en moeilijk tegelijk. Hij besluit kinderen uit de onder hem staande crèche te laten verdwijnen. Met een groep vertrouwelingen lukt het hem om een groot aantal kinderen te redden van een zekere dood. Dat Süskind hierbij zijn leven en dat van zijn gezin op het spel zet, beseft hij maar al te goed, maar om niets te doen en toe te kijken hoe de Duitsers iedereen wegvoeren, is geen optie.

Alex van Galen verontschuldigt zich in het slotwoord dat hij niet het gehele verhaal kon vertellen. En verwijst naar “Walter Süskind, Hoe een zakenman honderden Joodse kinderen redde uit handen van de Nazi’s” van Mark Schellekens.
Maar Van Galen heeft een goed boek neergezet dat de hoofdlijnen en het belangrijkste weergeeft, namelijk dat er ook mensen waren die daadwerkelijk iets betekenden en hebben gedaan. Het boek is beeldend, emotioneel en leesbaar genoeg om te (kunnen en willen) begrijpen wat er is gebeurt. Maar vooral wat de risico’s waren waar Süskind zichzelf en de mensen om zich heen aan heeft blootgesteld.
Van Galen laat zien dat het niet alleen Nederlanders in het verzet zaten, maar dat ook Joden die al vast zaten hebben gedaan om zich tegen de Duitsers te verzetten. Wat zij hebben gevoeld en beleefd. Want of je nou meewerkte of niet. Je bleef in Duitse ogen een Jood. Aan de ene kant een verrader en aan de andere kant niet meer dan een radar in het geheel dat uiteindelijk niet onmisbaar is.

Vier sterren voor het gehele verhaal. Goed geschreven, emotioneel goed beschreven, personages alsof ze zo uit het boek kunnen springen en weer tot leven kunnen komen. Je leeft mee en je wilt het boek uitlezen. De spanning neemt je mee en sleurt je door alle emoties heen die je op dat moment kan bedenken.

---
Alex van Galen geboren in Eindhoven in 1965. Studeerde literatuurwetenschappen te Utrecht. Van Galen werd vooral bekend als scriptschrijver van onder andere Samsam en Rozengeur en Wodkalime. Naast het schrijven van televisieseries heeft Van Galen het filmscript Bullitz al verkocht aan Hollywood.
Zijn eerste boek 'De opvolger' is ook als filmscript verkocht. Naast het schrijven van boeken schrijft Alex van Galen ook Columns voor diverse tijdschriften voor ouders en is hij voorzitter van de stichting Hand in Hand Nederland. Een humanitaire hulporganisaties die mensen helpt na natuurrampen.
Meer informatie over Alex van Galen en zijn boeken is te vinden op een van de sites:
http://www.alexvangalen.nl/
https://www.goodreads.com/user/show/24326398-alex-van-galen
http://www.ezzulia.nl/KK05.html
Meer informatie over de stichting waarvan Alex van Galen voorzitter is, is te vinden op de onderstaande site:
http://handinhandnederland.org/

---
Boekinformatie:
©2012 Alex van Galen; Uitgeverij De Arbeiderspers
Deze uitgave kwam tot stand m.b.v. Sebes & Van Gelderen literair Agentschap; Amsterdam
Alex van Galen schreef deze roman vrij naar het scenario van Chris W Mitchell en Rudolf v.d. Berg voor de speelfilm “Süskind”. (regie Rudolf v.d Berg)

Omslagontwerp: Nico richter
Omslagillustratie: 2012 Independent Film
ISBN: 978.90.295.7921.6
259 pagina’s; Paperback

[G2014/21]


View all my reviews

Geen opmerkingen: