Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 22 februari 2015

Katharine Kerr: Zilverdolk (Deverry #1)

4 van 5 sterren

Het begint allemaal in een grijs verleden, als twee onschuldige geliefden de dood vinden door toedoen van een zelfzuchtige edelman. De ongelukkige erkent zijn schuld en bezweert niet te zullen rusten totdat zijn gruwelijke misstap is rechtgezet. Zodoende legde hij de grondslag voor het levenspad, de lotsbestemming van Jill en allen die haar lief zijn. Haar vader - de huurling Cullyn - Rhodry Mælwædd en de machtige kruidenmagir Nevyn. In Zilverdolk zet Jill, met raad en daad terzijde gestaan door het geheimzinnige Natuurvolk, haar eerste stappen op de weg die zij moet gaan, die van een eeuwenoude voorbeschikking.

Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Ik heb genoten van de schrijfstijl en de beschrijvingen. Omdat ik het boek niet de hele tijd lees was het soms lastig de namen uit elkaar te houden. Maar dit is wel een reeks die ik wil lezen. Alleen niet zo snel achter elkaar. Er moet een rust moment tussen zitten.
De vier sterren zijn verdient. De schrijfstijl is ontzettend mooi en de verwerkte emoties zijn tastbaar. Daarnaast trekt het verhaal je mee in een wereld die bijna gelijk is aan de aarde waardoor het makkelijker is alles in perspectief te plaatsen. Veel fantasie heb je dus eigenlijk niet nodig behalve voor de scenes en de personages.
----
Katharine Kerr 
Geboren 1944 in Cleveland. Het gezin beschouwde zich als Engelsen in ballingschap. Het gezin verhuisde naar Santa Barbara, Californië waar Katharine  verder opgroeide.
In haar jeugd reageerde katharine vol afgrijnzen op twee punten over Californië: 1. dat de staat nog geen vooraanstaande honkbalteam had (Katharine was honkbalfan) en dat stranden belangrijker waren dan boeken. Ze maakte de belofte zo snel mogelijk te vertrekken en dit gebeurde in 1962. Toen verhuisde ze naar San Francisco Bay Area, waar ze nu in San Franscico zelf woont.

Na haar studie aan de Stanford University in de jaren zestig afgebroken te hebben, heeft ze een aantal slecht betaalde baantjes gehad.  Ze las in deze periode veel.

In 1973 trouwde ze met Howard Kerr, haar jeugdvriend. Dankzij “het noodlottige geschenk” van een vriendin werd haar interesse voor fantasy geboren. Ze ging artikelen schrijven voor speltijdschriften en werd lang tijd redactieassistente bij het tijdschrift Dragon. Ze leverde een bijdrage voor de spelmodules voor TSR, Inc en Chaosium.

Tegenwoordig schrijft Kerr alleen maar.

 ----
© 1986
original title: Daggerspell;
series Deverry #1
©1996 by Luitingh Sijthoff 
Vertaling: Ytje Holwerda

ISBN: 9024526817 (ISBN13: 978902451960)
Paperback, 414 pages

(G2013/17)

Geen opmerkingen: