Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 22 februari 2015

Adrian Stone - Zoon van de duivel

Marak, onze getekende priester uit de profeet van de Duivel, is terug in een nog sidderend avontuur.
De jaren zijn omgevlogen nadat Zabatha werd gevangen door Marak en zijn compagnons. Zabatha zit gevangen tussen de Druïden in het Furkawoud, Marak is ondertussen rechter en reist het land door. Armana is hogepriesteres van Viguru en Egon leidt nog steeds de koninklijke garde. Maar het lot is de koninklijke familie niet goed gezind en als de koning op sterven ligt verandert alles. De koning wijzigt op zijn sterfbed dat Egon koning wordt en zijn oom, de rechtmatige troonopvolger, wordt afgezet als troonopvolger. Dit met alle gevolgen van dien. Egon kiest zijn koningin en over de jaren heen zorgt dit voor spanningen tussen de verschillende godsdiensten.
Ondertussen heeft Zabatha in het furkawoud een aanhanger tussen de druïden gevonden. Zij besluit om Zabatha te helpen en samen vluchten ze van het eiland Furka. De druïd koestert wrok tegen Marak omdat hij de god Cataris afzwoor en aanbidt Zabatha. Maar al snel verandert aanbidding in walging en moet ze vluchten voor haar leven.
De jaren gaan voorbij, maar Zabatha is op zoek naar iets dat hij als zijn rechtmatige eigendom ziet en niets weerhoudt hem ervan om het te krijgen. Hassak helpt hem hierbij. Zabatha heeft de grootste kracht gevonden die een godsdienst zich maar kan wensen. In zijn zoon Valdis zit de kracht van Cataris verborgen. Zabatha ziet in Valdis de mogelijkheid om de macht over te nemen.

Ondertussen lopen de spanningen tussen de verschillende godsdiensten op. Heeft Carolia zich afgescheiden van de rest van het land en groeit de aanhang van Cataris. Marak weet hoe dit komt. Daarnaast voorziet hij problemen en neemt een moeilijke beslissing. Hij wil de confrontatie aan met Zabatha en daarbij ook met Valdis, die in zijn ogen een onschuldig persoon is die gedwongen is om een geloof aan te hangen. Maar Marak weet dat hij het niet alleen kan en na overleg met de overste van het abdij van Ava, roept hij de hulp in van de Druïden. De machtigste hulpmiddel zijn de ringen van Loval en Ava. Marak en Tania gaan op weg naar Krijtt, maar verder dan het dorp aan het water komen ze niet. Zabatha heeft Marak gevonden en wilt met hem praten, maar Valdis denkt daar anders over. Een confrontatie volgt.
---
Het verhaal is goed. Fantastisch zelfs, maar het neemt me niet helemaal mee. Het verhaal blijft open en dat geeft me nu een onafgemaakt gevoel. Het is niet prettig om in dit verhaal zo te eindigen.
De verhaallijn is chronologisch. Er zijn twee verhaallijnen die uiteindelijk één eind hebben en dit maakt het verhaal wel mooi. Het springen over de jaren heen geeft wel rust, want anders was het verhaal nog groter en nu blijft Stone dicht bij het verhaal. Zolang er niets bijzonders gebeurt, hoeft het ook niet te worden vermeldt.
ja de vier sterren en niet de vijf? Simpel omdat het boek voor mij niet af is. Ik kan niets met het eind en dat irriteert. Alles is voor de rest in een woord geweldig. Maar juist op dat voor mij belangrijke punt, het rare open einde, maakt het dat het een ster verliest.
---
Over Adrian Stone kan je lezen op de onderstaande sites:

---
Boekinformatie:
©2009 Adrian Stone en Luitingh Fantasy uitgeverij
Omslagontwerp: Mariska Cock
Omslagillustratie: Jesse van Dijk
Auteursfoto: Fotostudio Jacobson
Kaart: Peter Schravendeel
ISBN: 9789024531226

Opdracht:

Met dank aan mijn ouders, Peter Braker, Ada Engel, Kors Jan Snoeij en Peter Schravendeel. Voor hun inzichten en hun steun.

[G2014/02]

Geen opmerkingen: